Sinner Demon 2026

Kokemuksia ja havaintoja

Tämä sivu alkaa vuodesta 2006, jolloin sain viimein tarpeeksi kokemuksia ja varmuutta tilatakseni nojapyörän. Päädyin kokeilujeni jälkeen hollantilaiseen Sinneriin. Ihastuin sen yksinkertaiseen ja todella lujan näköiseen runkoon ja toisaalta hyvin rauhalliseen ja johdonmukaiseen käytökseen ajettaessa.

Syksy 2006

Sinner Demon 2026 Sain pyörän syksyllä myöhään, ehdin ajaa sillä vain vähän ennen ensimmäisen lumipyryn tuloa tänne pääkaupunkiseudulle. Siksi kokemuksia on tässä vaiheessa aika vähän.

Vaihteistona oleva Sramin tekemä Dual on toimiva ja mukava käyttää. Edessä on vain yksi hammasratas. Takana kahdeksan ratasta ja takanavassa on kolme vaihdetta. Napavaihteita voi vaihtaa pyörän ollessa paikallaan. Nopeaa ja näppärää esim. liikkeelle lähtemistä ajatellen. Tällaisella pyörällä liikkeelle lähteminen vaatii yhden rivakan polkaisun, jolla saa tarpeeksi liikettä tasapainon saavuttamiseksi.
Napadynamo ja vakiona mukaan tullut  pimeyden itse tunnistava ajovalo ovat olleet todella toimivia. Valo syttyy kun ajaa päivälläkin riittävän hämärään tunneliin ja siinä on tarpeeksi tehoa tien näkemiseen ja kuoppien väistämiseen.
Kilometrejä ennen lumi- ja jääkelien alkamista vasta 95.
 

Aprillipäivä 2007

Aprillipäivän iltana säätöjen jälkeenKevät on niin pitkällä, että on voinut alkaa hyvin jo pyöräilemään. Olen käynyt muutaman kerran töissä ja tänään ensimmäisen kerran pidemmällä lenkillä. Aloittaminen on ollut liian vähän liikutun talven jälkeen ihan kamalaa ja pakaralihaksissa todella tuntui ensimmäisten kymmenten kilometrien aikana.

Tämä pyörä tarvitsee pitävää pintaa alleen. Olen joutunut tänä keväänä kerran jäälle valittuani metsäteistä sen joka oli ollut latuna. Pyörä lähti alta kuin rasvattu porsas, onneksi jäällä on kevyt luistella pyöräilyhousuillakin. Toinen lähtö meinasi tulla tänään kun käänsin asvaltilta soralle ja eturengas oli lähteä alta kymmenen kilometrin tuntinopeudessa. Tällä kertaa nopea reaktio pelasti.

Tänään ilman omaa syytäni kaksi kertaa melkein jonkun kanssa kolaroineena asensin vielä paremmin pyörässä jo aiemminkin olleen turvaviirin. Sain sen hyvin kiinni istuimen takavahvikkeisiin ja nyt se ei haittaa minkäänlaista pakkaamista. Vain toinen päälle yrittäjistä oli autolla liikkeellä, pitää varmaan muistaa vielä paremmin ja aiemmin antaa äänimerkkiä kun joku tulee vasten aurinkoa ja kohti. Saiskohan jostain tehokkaamman äänilaitteen, joka ei häiritse luonnon rauhaa...

 

Kuskin näkymä hallintalaitteisiinTämän pyörän ajamisessa pitää osata hallita vaihteet, jarrut ja kilikello sokkona. Tässä kuva ajajan näkövinkkelistä siihen käteen, jolla hoidetaan kaikki vaihteet. Tirkistely ei auta, vaihteensiirtimen asentoa ei vain näe vaikka tekisi mitä.

Taustapeilille en ole löytänyt paikkaa rungosta, sain siihen kiinni vain lukon helposti. Ajattelin laittaa pyöräilyhanskan kädenselkään pienen peilin ja kokeilla sitä, kerron sitten miten se toimii. Muutenhan tässä pitää nousta pystyyn normaalin ajoasennon sijaan nähdäkseen suoraan taakse ilman peiliä.

Ohjaustangon 
 
 
 
 
 
 
            
 
 
 kiinnityspultti istuimen etureunan alla piilossaLenkin jälkeen piti kiristellä ruuveja, pyörä alkaa olla ensihuollon tarpeessa.

Pultti, jolla ohjaustanko on kiinni, alkoi myös löystyä ja sen kiristämiseksi oli istuin otettava kokonaan pois paikaltaan. Mielenkiintoista. Samanlaisia ratkaisuja on näköjään muissakin tällaisissa olemassa. Näin juuri tapauksen jossa piti käyttää juomapullotelineen kiinnityksen kiristämiseksi myös istuin pois.

12.4.2007

Kädenselkämyspeili käytössäTässä kokeilussa peili. Hain Biltemasta niin pienen panoraamapeilin kuin löysin. Taustalevy liimatarroineen pois, muutama reikä kehikkoon ja karhulangalla kiinni pyöräilyhanskan selkämykseen. Toimi erittäin hyvin pienellä harjoittelulla.

Vasen käsi oli luonnollinen valinta peilikädeksi, koska oikea hoitaa kaikki vaihteet ja etujarrun. Vasemmalle jää silloin takajarru ja kilikello, joten sillä on enemmän aikaa seikkailla. Ilman käsiä Sinneriä ei voi ajaa, Ainakaan minä en ole vielä ajatellut sellaista edes kokeilla. Vasen käsi riittää hyvin oikealtakin taakse näkemiseen, kun siihen on tarve.

Mittari 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 lähikuvassaAjellessa voi ottaa kuvia kunhan on tarkkana siitä mitä liikenne ympärillä tekee. Pyörän nopeus tahtoo välillä vielä yllättää, tässä rauhallista menoa polkematta ja nopeus lähentelee tasaisella neljääkymppiä. Lukemat 38,5 nopeus ja 32,68 kilometrit päivän alusta, tämä on kotimatkalla ihan lähellä matkan päättymistä.
16.4.2007

IltalenkilläIlta-auringossa varjo näyttää hyvin kuinka ilmavaa meno on mukavassa noja-asennossa.

Nojapyörällä pitää olla aika valmis joustamaan koko ajan nopeudestaan liikenneturvallisuuden ja esim. töyssyjen vuoksi. Mikäs siinä, pääasiassa kunnon ja ulkoilun vuoksihan tätä tehdään. Välillä kyllä on käynyt mielessä, että pitäisi hankkia ainakin näin keväällä jokin kunnon alppitorvi...

Pyörän keventäminen kanttikiveen tapahtuu nostamalla vähän hartioita istuimesta. Sillä tavalla painopiste siirtyy aavistuksen eteen ja pyörän jousitukset saavat mahdollisuuden toimia kunnolla.

22.4.

Sinner 
      
 
 
 
 
 
 
 
      normaalivarustuksessaTänään tuli ensimmäinen 500 km täyteen. Pyörän varustus on muotoutunut tällaiseksi, siinä on lisättynä perusvarustukseen turvaviiri, sankalukko ja normaalisti mukana kulkee yksi sivulaukku. Se on riittävä mukana tarvittavien asioiden kuljettamiseen ja siinä on tilaa yllättävillekin tarpeille.

Vakiovarustustahan tässä oli tehtaalta laitettuna vahvempi tavarateline, tuo low rider -teline toisille laukuille ja napadynamo lamppuineen. Muuten tämä on ihan tehtaan listan mukainen Sinner Demon 2026 Dual 24.

26.4.2007

Postia 
      
 
 
 
 
 
 
 
      HollannistaEtuhaarukasta oli hävinnyt toinen joustoputken korkki. Sain Sinneriltä takuuna korkit ilmoitettuani ja laitettuani mukaan viestin että näin uuden pyörän pitäisi pysyä kasassa kaikkineen.

Tällä viikolla on tullut ihan uusia pyöräilykokemuksia. Sateisena päivänä ajoin vähän syvempään lammikkoon ja tajusin yhtäkkiä että eturenkaasta tuleva vesisuihku tuli suoraan sormille. Toisaalta, kengät pysyvät paljon kuivempina sateella kuin pystypyörällä. Ne kulkevat enemmän pohja edellä pystyssä kuin sadetta vastaan vaakasuorassa.

9.5.2007

Kiekot matkalla rihtaukseenSain kiekot viimein rihtaukseen. Pasilan pyörähuollon kaveri oli jotenkin vastahakoinen ottamaan hommaa, kunnes tajusin että hän ei halua pieneen verstaaseensa mielestään pitkää runkoa. Niinpä vein vain kiekot ja sain ne todella nopeasti ja hyvin tehtyinä takaisin.

Huomioita nyt kun 800 kilometriä on takana: Olen näköjään juuri sopivan mittainen ajaja tähän pyörään. Minun säädölläni ohjaustangosta nostaessa koko pyörä nousee vaakasuorassa. Taidan hankkia pakkarille kiinnitettävän laukun, yksi sivulaukku tekee välillä menon todella epätasapainoiseksi. Ajaminen alkaa tältä keväätä jo sujua ilman kärsimyksiä  ;-)

14.5.2007

Nojapyörät Narinkkatorilla 14.5.2007Tänään oli pyäräilyviikon "Pyörällä töihin  -päivä". Kävin katsomassa Kampin aukiolla tapahtumaa ja näin neljä muutakin nojapyörää. Ohjelmassa ei sinänsä ollut hurraamista, mutta muiden samaan tapaan kulkevien näkeminen ja kokemusten vaihtaminen oli opettavaista.

Jäin tapaamisen jälkeen miettimään oman pyöräni muutamia ominaisuuksia, pitää vähän tutkia määrittelyitä että osaa vastata seuraaville kysyjille.

Kilometrejä alkaa olla tuhat ja pyörä toimii hyvin. Olen alkanut tottua siihen niin että mikään sen käytöksessä ei hämmästytä. Takalaukku kuvassa ensi kertaa.

27.5.2007 Riippusillalla 
      
 
 
 
 
 
 
 
      RaudaskylässäViikko Ylivieskassa palautti taas mieleen sen, kuinka mukavaa on pyöräillä Pohjanmaan lakeuksilla. Siellä on tasaista, ainoat esteet ovat joet ja vastuksina vain tuuli. Pyöräilin kahden viikon aikana ympäri ja kävin mm. Raudaskylän riippusillalla katsomassa ennestään tuttuja maisemia.

Päät kääntyivat täälläkin, ison urheiluliikkeen *kaikki* myyjät olivat rivissä katsomassa kun lähden pihalta liikkeelle ennennäkemättömällä kulkupelillä.
3.6.2007

Asfaltinsyömät 
      
 
 
 
 
 
 
 
      pyöräilyhousutPaljon pyöräillessä joskus kaatuu. Nyt sekin on kokeiltu tällä pyörällä, enää ei tarvitse jännittää hyvän kelin ensimmäistä kaatumista. Jokainen kerrankin asfaltin kanssa kokemusta hankkiut tietää sen kirpaisun, jonka nahan lähteminen tekee.

Pääkaupunkiseudulla oli ollut paljon sateisia ilmoja. Lähdin kotoa liikkeelle enkä päässyt kuin kymmenen kilometriä kun pyörä lähti alta soraisessa kaarteessa. Niinhän siinä sitten käy, että kun pomppii pitkin asfalttia pelkillä pyöräilyhousuilla, reikiä tulee sekä housuihin että takapuoleen. Vaihdan muutamaksi päiväksi pystypyörään.

Sinnrer sopi autoni (Renault Kangoo) takaosaan niin että takapenkistäkin jää vielä yksi paikka käytettäväksi matkustajalle. Se oli hyvä havainto, nyt ei tarvitse punnertaa pyörää varsin korkealla olevalle katolle.  

Ylivieskasta tullessa kävin tutustumassa Lempäälän Business Parkkiin ja ostin uuden mittarin. Pyörässä oleva Sigma 506 vaihtui saman valmistajan samaan telineeseen ja johdotukseen sopivaan 800-malliin, joka osaa kerätä vähän enemmän tietoa. Tässä kohtaa arvostan Sigman tekemää mahdollisuutta syöttää kokonaiskilometrit valmiiksi koneeseen eikä alkaa kerätä nittä taas nollasta.

21.6.2007

Jopa pelotti ottaa maantiepyörä ja lähteä taas pää edellä vääntämään. Pianhan siihen tottui ja viikon pyöräilyt Närpiön maisemissa töihin liittyvän kielikurssin vapaahetkinä saivat mielen takaisin oman mukavan nojakin pariin. Sinä aikana takapuolikin parani taas kunnon nojapenkin kestävään kuntoon.

Tänään kesä kääntyy akselinsa ympäri ja illat alkavat pimentyä. Eihän sitä heti tosin huomaa. Keväällä paljon vaihtamisia vaatineet mäet alkavat nousta jo vähän vain vääntöä lisäämällä. Helsingin keskustassa pyöräilemisestä en ole vieläkään oppinut nauttimaan, ehkä se ei ole tarpeenkaan. Kilometrit menivät vasta yli tuhannen neljänsadan.

7.7.2007

Kyllä kesä on ihanaa aikaa. Raesade 
      
 
 
 
 
 
 
 
 
 heinäkuun ensimmäiseltä viikolta. Tänään oli ihana aamu. Lähdin lenkille, matkaa tulikin ihan mukava 63 km. Nyt on pyörä ja käyttäjä pesty kunnolla. Kehä III:n jälkeen kotimatkalla tuli rajusti vettä. Kun näkyvyys oli enää 200 m vakuuttelin itselleni että ei tämä tästä enää pahemmaksi muutu. Silloin alkoi ukkostaa ja vesipisaroiden sekaan liittyi saman verran rakeita. Raekinos navan päällä viilentää...

Pyörän vaihdekahva  ja -vipu ovat yllättävän liukkaat kun sekä ne että hanskat ovat läpimärät. Muuta toimintaa sade ei haitannut, kaikki toimi kuten piti. 2½ tunnin lenkin keskinopeus TOSI vaihtelevassa säässä ja tuulessa 24,6 km/h

15.7.2007

Liedossa käymässä, autolla tosin...Kävin enoni luona ja siellä piti tietysti olla Sinner mukana. Ihan mielenkiinnosta, ei oikeasti ajettu. Turun suunnalla on nähty yksi tämäntyyppinen pyörä, mutta ei kai enempää. Parikin paikallista pyöräilijää oli kuolaamassa vieressä, mutta eivät kokeilleet.

Tässä pieni pätkä videota myös niille, jotka eivät tiedä miten tällaisella ajetaan. Tässä näkyy hyvin se yksi polkaisu jolla vauhtia otetaan tarpeeksi tasapainon pitämistä varten.

avi 2,7 Mt

Kuva ja video enoni ottamia.

22.7.2007

Oikeanpuoleinen 
      
 
 
 
 
      
 
 
 
 
      
 
      
 
 
      ohjauskahva 
 
      
 
 
 
      ihan 
      
 
 
 
 
      
 
      vinkkurassaLowrider-telineen 
 
 
 
 
 
 
 
 
 vahvistus ristituellaKoepakkaus lähdössä liikkeelle, lastia 
 
 
 
    
 
 
 
 
 18 kg
Tällä viikolla on ollut pientä remonttia ja kokeilua. Ensin meni ohjaustanko, Pyörä kaatui tuulessa kaupan edessä, ilman lastia. Oikeanpuoleinen kahva meni niin mutkalle että sormet eivät kääntäessä sopineet istuimen ja tangon väliin. Sain Sähköpyörästä uuden tangon ja vaihdoin sen paikalleen. Tangon asento on vielä vähän hakusessa, se tuntuu korkeammalta reisien alla kuin entinen. Punnitsinpa pyörän kun sen painoa on kyselty. Lukon, viirin ja täyden juomapullon kanssa 23,5 kg.
Kävin kokeilemassa pientä lenkkiä matkakuormalla, noissa pakkauksissa on viideksi päiväksi vaatteita, ruokaa ja majoitus-, korjaus- ja keittovehkeet. Pyörä kulki hyvin ja antoi ilmi yhden korjaustarpeen. Lowrider-teline oli niin löysä, että siihen piti laittaa ristituki. Sillä oikeanpuoleinen alalaukku lakkasi ottamasta tiehen kallistaessa. Otin myös pois alatelineen etummaisen kumipuslakiinnikkeen, joka antoi mielestäni liikaa periksi lastille. Sillä sain laukkujen takakulmaa nousemaan vielä lähes tuuman.
Renkaiden paineita sai nostaa aika paljon, ja siitä oli tulla ongelma. Järvenpäästä ei löytynyt sellaista huoltoasemaa, että olisi saanut yli 5,5 bar painetta. Ne pienet tankkaa-ja-täytä-painepullot hyytyivät juuri tuohon paineeseen kaikilla asemilla. Suoraan kompressorista tulevaa letkua ei löytynyt, sellainen olisi kyllä jaksanut.
 

24.7.2007

Tänään alkoi tapahtua. Tuli juuri 2000 km täyteen ja samalla kilometrillä takarengas alkoi menettää ilmaa. Sain sisärenkaan paikatuksi, mutta tarkemmassa tutkimuksessa päällyrenkaasta löytyi kolme läpi asti olevaa reikää ja pätkä ilmeisesti pyörän vaijeriterästä. Olin ostanut uudet renkaat valmiiksi odottamaan, vaihdoin ne. Pyörän kääntyminen muuttui niin paljon että piti vähän totutella uudelleen. Schwalben Marathon Slick kääntyy paljon herkemmin kun nyt alla olevat Marathon Plussat,. Uudet renkaat tuntuivat aluksi vähän vikuroivilta mutta hetken päästä jo varsin mukavilta ja johdonmukaisilta. Myös veden nouseminen syvemmistä lammikoista sormille lakkasi uuden renkaan profiilin ansiosta.
Ohjaustangon asento-ongelma hoitui myös. Olin asentanut sen väärin päin, samoin kuin se olisi ollut pystypyörässä. Ylösalaisin käännettynä se ei enää ottanut reisiin ja kääntyi vapaammin. Pitäisi olla tarkkana kun vaihtelee osia.
Myös mittari sekosi. Se näyttää mitä sattuu, nopeusnäyttö vaihtelee tasaisella nopeudella ja kilometrejä ei kerry normaaliin tahtiin. Pitää kokeilla pyörän alkuperäisellä mittarilla, siitä näkee onko vika johdotuksessa vai laitteessa.

7.8.2007

Uusi kilikello asennettuna PLIM-PLOMMittarin ongelma oli vain renkaan vaihdossa kääntynyt magneettitunnistin. Siirsin sekä tunnistinta että magneettia vähän renkaan napaan päin ja mittari alkoi toimia ihan ok.

Sähköpyörään oli tullut hollantilaisia kilikelloja. Ostin sellaisen ja laitoin paikalleen. Ääni on mukava, ovikelloa muistuttava PLIM-PLOM ja se kuuluu todella paljon paremmin kuin tuon kierrettävän hiljainen plink. Sain jo vältetyksi ainakin yhden tosi tiukan paikan soittamalla ajoissa...

Nyt pakkaamaan Eco-Tripille, ensimmäinen kerta siellä mukana tulee tänä vuonna.

15.8.2007

Kaarina, liikkeelle lähdössä. Kuva 
      
 
 
 
 
 
 
 
      Pekka 
      
 
      L.Olin Eco-Tripillä Ahvenanmaalla. Mukava kokemus, olenhan miettinyt mukaan lähtemistä jo muutamana vuonna. Nyt piti sovittaa aikatauluun kun on omakin ajoneuvo.

Reissun aikana tuli havaintoja lähinnä porukassa ajamisesta. Se käy tällä hyvin. Jarrut ovat tarpeeksi pitävät, niitä tarvittiin selkeästi eniten. Valot ovat riittävän hyvät täydessä pimeydessäkin ajamiseen. Etuvalo näyttää tietä tarpeeksi ja takavalo on varmasti tarpeeksi tehokas näyttämään takaa tulijalle missä olen.

Lastissa ajamista ei tullut paljoakaan koska mukana oli huoltoauto. Siihen saattoi laittaa päivän ajaksi liiat tavarat. Silti kokemusta tuli pakkaamisesta ja pyörän kantavuudesta. Hyvin toimivat. Viiden päivän reissun tavarat sopivat hyvin ja vähän karsittu keittiö kulki koko ajan mukana. Vähän pitempi juttu tässä .

Mittariongelma meni pahaksi. Lukemat lakkasivat kertymästä ja nopeudet näkymästä. Kotona tutkin asaia ja huomasin mittarin johtosarjan olevan rikki. Onneksi minulla oli toinen sarja ostamastani paremmasta mittarista tallessa. Se vain paikalleen ja kas, taas toimii.

Kilometrit tänään 2375. Pidin työmatkalla mielestäni leppoisaa tahtia. Tuo yhteensä noin 15 km matka taittui 24,76 km/h keskinopeudella. Siinä on mukana myös matkat pyöräkellarista pihalle ja takaisin. Hmm. Pystypyörällä pääsin sen mittarin mukaan parhaimmillaan vähän yli 26 km/h keskinopeuteen samalla matkalla. Mutta silloin piti polkea jo tosissaan.

19.8.2007 Tauolla 
      
 
 
 
 
      
 
 
 
 
      
 
      
 
 
      Gumbostrandin 
 
      
 
 
 
      kioskillaKokeilin sitten Helsingin polkupyöräilijöiden sunnuntairetkeä. Ei ollut niitä lyhyitä nyt tarjolla, joten tuli sitten 80 kilometriä heti kerralla. Maunulan majalta Sipoon Landbo ja Gumbosrand (kuva) ja takaisin.

Hyvinhän se menee pystypyörienkin kanssa. Vähän tietysti jarruttelemista kun sekä ylä-että alamäessä olisi luonnostaan mennyt kovempaa. Siellä oli toinenkin nojapyörä mukana, joten en ollut ihan outo lintu parvessa.

Päivän keskinopeus juuri vähän yli 20 km/h ja mittarilukema tänään 2542.
22.8.2007

Järvenpääläisten nuorten viritelmiä, kaksivetoinen 
      
 
 
 
 
 
 
      
 
      
 
      kierrätyspyöräTänään ei pitänyt mennä minnekään, koska huomenna on töissä meidän vuosittainen minitriathlon-kisa. Järvenpäässä oli kuitenkin ilmoitettu olevan nojapyörien tapaaminen ja pääsin töistä niin aikaisin että saatoin kiireettä lähteä... Eihän siitä tullut päivälle kuin 92 km.

Järvenpääläisten oma tuotanto oli etuvetoista, periaatteessa mummopyörästä väännettyä mallia. Siinä poljinkeskiö kääntyy ohjauksen mukana ja laite on helppo rakentaa. Se on kaupungissa kätevä mutta pitkään maantieajoon kuulemma vähän vähemmän mukava. Kokeilin ja olisin varmaan oppinut päivässä, kuten Sinneriinkin.

23.8.2007

Kisassa, 
      
 
 
 
 
      
 
 
 
 
      
 
      
 
      
 kuva 
      
 
 
      
 
 MS-KKisamme, "Wooden Man" meni eilisestä lenkkeilystä huolimatta ihan mukavasti. Olisi tietysti voinut olla juuri edellisenä päivänä ajamatta niin pitkästi, mutta ei se olisi lopulta vaikuttanut suoritukseen.
Pyöräilyaikani (kuten muutkaan) ei muuttunut juuri edellisestä vuodesta. Pyöräilyosuudella olin viides kahdestakymmenestä seitsemästä, kuten kokonaistuloksissakin. Kuulin kanssa-ajajien katkeria kommentteja siitä että eihän tuota ole mitään älyä peesata maantiepyörällä...
Täyskäännökset pyörätiellä antoivat muille etumatkaa, pitkärunkoisena tämä ei kääntynyt ajamalla, vaan piti pysähtyä, nostaa ja kääntää.

2.9.2007 Toinen 
      
 
 
 
 
      
 
 
 
 
 
      
 Sinner 
      
 
 
      Demon 
 
      
 
 
 
      2026Tässä kuvassa vaihteeksi jonkun muun Sinner Demon. Näitä on ainakin nämä kaksi Suomessa. Olisi kiva tietää jos jollakulla muulla vielä on samanlainen. Tämä yksilö on tämän kesän tuotantoa ja sillä on ajettu nyt vähän vajaa tuhat kilometriä.

Tätä katsomassa ollessani sain taas muistutuksen siitä, että omassani oli keväällä jo takajouston kumipuslan kiinnitys vähän löysällä. Se on kesän mittaan antanut jouston lisääntyä ja kuorman kanssa perä painuu. Siirsin puslan taas paikalleen runkoputken takapään kohdalle ja kiristin kiinnityksen. Meno tanakoitui mukavasti.
22.9.2007

Autoton päivä tiedostava pyöräretki, kuva 
      
 
 
 
 
 
 
 Hämeentieltä 
      kurvin 
      
 
      kulmiltaTänään tuli mittariin 3000 km. Ei oikeastaan mitään kerrottavaa pyörästä tai sen toiminnasta. Tänään oli kuitenkin eurooppalainen autoton päivä. Sen puitteissa pääsi pyöräretkelle Helsinkiin. Osallistujia oli suunnilleen sata, joista yhdeksän oli erilaisilla nojapyörillä. Ajoimme Kauppatorilta Töölöön, Nordenskjöldinkadulta Mannerheimintietä pitkin asemalle, siitä Kaivokatua Hämeentielle ja Sörnäisistä takaisin Hämeentietä ja Unioninkatua torille.
Töölössä joku huuteli jalkakäytävältä "Pyöräilkää muualla kuin kaupungissa". Mitähän varten hänen mielestään kadut on kaupunkiin tehty?

26.4.2008 Niinhän se syksy sitten tuli. Pimeys saavutti tienoon ennen lunta ja laitoin Sinnerin talviteloille kun mittarissa oli 3150 km. Kevään ensimmäinen työmatkapäivä oli 17.4. Kamalaa. En ikinä enää anna kunnon mennä näin huonoksi talven (?) aikana. Nyt alkaa jo tuntua siltä, että matka sujuu ja jalat palautuvat kesäksi.
6.6.2008 Työmatkalla kuului raps. Pysähdyin heti ihmettelemään ja näin yläketjun putken kiinnikkeen katkenneen. Mielenkiintoinen ongelma. Kiinnike on ihan tavallinen nippuside, paitsi että se on 12,5 mm leveä. No, niitä sai Etolasta halvalla 50 kpl, että jos jollain on tarve sellaiselle myös, kysykää...
12.7.2008 Pyörä toimii. Takajarrupalat vaihdettu 4000 kohdalla. Aloitin blogin jotta tänne voi keskittää itse Sinnerin asiat.
18.8.2008

Oikean takalokasuojan irronnut kiinnitysEco-Tripillä takalokasuojan kiinnitys alkoi irrota oikealta. Onneksi kiinnikkeet ovat niin tehdyt, että ne eivät putoa tielle, vaikka lokasuojaa kiinni pitävät puikot tulevat pois reijistään. Taivuttelin tätä vikaa korjatessani ratasvaihteen vaijerin kuorineen tuuman verran taaksepäin ja sain vaihtesiin vähän lisää herkkyyttä. Sen lisäksi kappavaihteen vaihtaja irtoaa paljon helpommin kun vaijerin kuori ei paina sitä niin tiukasti haarukkaa vastaen.

5000 km tuli täyteen 18.8. tämän vuoden Eco-Tripillä . Isossa alamäessä uusi huippunopeus polkematta 66 km/h. Siinä piti jo painaa päätä kovasti eten, ettei tuuli yritä vetää lippaa kypärästä irti.

23.8.2008

Ajovalona toimiva Lumotec Oval on pimennyt . Mittailin tutun sähkömiehen kanssa lampun toimintaa ja tulimme siihen tulokseen, että mitä ilmeisimmin dynamon johto pitää vaihtaa. Sitä irroitellessa löytyi syy sekä lampun että ensimmäisen mittarin (15.8.2007) ongelmiin. Johdot oli vedetty nippusiteillä runkoon niin tiukasti, että se söi ajan mittaan eristeet puhki. Valmistajan virhe siis. Nyt lamppu toimii taas mutta mittarin johtosarja meni taas kerran vaihtoon. Alan olla aika kypsä Sigman kestävyyteen.
Ketjun rasvaukseen käyttämäni Profi Dry Lube kestää näköjään noin 600 km ajoa ja sen jälkeen sitä on pian lisättävä. Muuten se on hyvä rasva, ei kerää likaa ja näyttää toimivan tosi hyvin.

5.7.2009

Järvenpään kokoontuminen heinäkuu 2009Niinpä se talvi meni ja kevät tuli. Marraskuun lopulla kilometrejä oli mittarissa 5830. Pyöräily jäi ensimmäiseen lumisateeseen ja jatkui huhtikuun puolelta.

Järvenpäässä oli heinäkuun ensimmäisenä viikonloppuna pieni tapaaminen. Tässä kuvassa kuvaajaa lukuunottamatta kaikki osallistujat.
Palatessa Tuusulajärven kierrokselta takarenkaasta meni pinna. Sain sen jo seuraavana päivänä korjautetuksi. On hyvä olla jossain kormaamossa jonkinlainen vakioasiakas...

Muuta vikaa ei ole tänä vuonna ollut. Kilometrit nyt 6900.

5.8.2009

Kilometrin 7114,  pitkiä lenkkejä on tullut tehdyksi kovin vähän tänä kesänä. Jarrupalat olen vaihtanut taakse taas kerran, ne näyttävät kuluvan kovin nopeasti. Otin nyt kokeeksi muita kuin Shimanon paloja, katsotaan niiden kestävyys sitten tässä hiljalleen. Vaihdoin ne 7000 km kohdalla.
Kesän aikana ohjauslaakeri on alkanut antaa merkkejä kulumisesta. Mielenkiintoista, tällä rakenteella ei pitäisi tulla paljon mitään rasitusta sinne... Pitää avata se Eco-Tripin jälkeen ja katsoa. Keskelle jumittava ohjaus olisi kovin hankala pystypyörällä, tässä se on vain pieni epämukavuustekijä.

15.11.2009 Ei se kuluva osa ole ohjauslaakeri. Se on penkin alla oleva ohjaustangon kiinnitys. Sitä ei saanut korjatuksi ennen talven tuloa, joten palataan keväällä asiaan.
5.8.2010

LowRide 2010 kuva O.L.Kesän kuluessa olen ajanut enemmän trikellä. LowRide -tapahtumassa olin Sinnerillä ja siellä tuli eteen kaksi asiaa. Jarrupalat todella kuluvat hurjasti. Vaihto oli ajankohtainen 7600 km kohdalla taas kun piti mennä mäkiseen maisemaan. Takajarrujen palat selvisivät säädöllä mutta etupalat piti jo uusia. Kuvassa mennään 9-tiellä 57 km/h ja otan samalla kuvaa nopeusmittarista...

Sain tapahtumasta mukaani Shimano-napadynamon levyjen kiinnityspaikoilla. Siitä tulee ensi kesäksi uusi etukiekko ja eiköhän levyjarrut tule taaksekin.

Ohjauslaakeri tosiaan on kunnossa. Penkin alla oleva ohjaustangon kiinnike avattiin Laukalla ja siellä olevat laakerit todettiin loppuun käytetyiksi. Ensi talveksi hommia vaihtaa ne tuoreisiin. Kilometrit nyt 8000.

19.3.2011

Edessä uusi levyjarruNoniin. Etukiekko on kokonaan uusi. Pasilan pyörähuollon kaveri teki sen viime kesänä saamaani napadynamoon tiedolla että tavoite on laittaa levyjarrut. Niinpä vanne on aika matala, pinnat paksut ja kokonaisuus hyvin kohdallaan.

Levyjarrun kiinnittämisessä tarvittiin vähän soveltamista. Edessä jarrun kiinnityskorvake oli käytetty lokasuojan tuen kiinnittämiseen. Niinpä piti tehdä vähän soveltavaa asennusta saadakseen sekä jarrun että lokasuojan kunnolla kiinni.

Uusin samalla jarruvaijerit, vanhoilla oli taipumusta jäätyä kun tulee pakkasta syksyisin. Nyt linjat vetävät alaspäin ja veden Ja taakse kaverikertymistä ei pitäisi niin herkästi esiintyä. Taakse piti laittaa runsaasti vaseliinia kun jarrun puoleinen vaijerikiinnike jäi tuolla tavalla ylöspäin. Vaijerilinjat oli muuten helppo vetää uudelleen, Sinnerin rungossa on hyvi kiinnikkeitä ja toisaalta yhden putken runko ei ole edessä oikein missään kohdassa.

Jarrutustehoa ei juuri ollut kun kokeilin kellarin käytävällä. Palojen ja levyjen pitää vähän aikaa tottua toisiinsa ennen täyden tehon löytymistä. Ensimmäinen sata kilometriä pitää muistaa että jarru ovat sisäänajossa.

18.4. Löytyipä vielä yksi kokooonpanon virhe. Tuo vaijerin pään vieressä oleva lokasuojan kiinnike antoi periksi. Purettuna huomasin vain, että sen kiristyssysteemi oli väärin päin. Kääntö, ja se toimii taas eikä lokasuoja rämise. Näin siinä käy kun lokasuojan kiinnityksistä yksi piti ottaa pois jarrun tieltä. Nyt jarrut ottavat jo ihan mukavasti, kun kilometrejä on takana parikymmentä.

 

14.7.2011

Uusi ketjuputki asennettunaYläketjun putki katkesi sitten lopullisesti ja piti alkaa hankkia korvaavaa tarviketta. Hi-Flex Oy Vapaalassa myi juuri sopivaa kamaa, mutta väri olisi saanut kyllä olla jotain muuta...

Noh. Putki on vaihdettu. Ehkä pitää näön vuoksi vaitaa tuo toinenkin kunhan intoontuu pyörärempoille taas.

Levyjarrut ovat asettuneet toimintaan ja pitoa löytyy ihan odotusten mukaan. Hyvä juttu.

20.6.2012 Jopa aika kuluu. Kevät vei pitkälle ennen ensimmäistäkään ajokilometriä, joten tässä vasta nautitaan ensimmäisistä kunnon kesäpäivistä. Sinner on toiminut kuin ajatus ja ainoat toimet tänä keväänä ovat olleet puhdistaminen, öljyäminen ja tarvittavat kiristykset. Lomaa odotellessa...

 

 

 

Paina nähdäksesi videon